Singelsläpp – I am a Jedi

Fredag 16 september släpper jag singeln ”I am a Jedi” under nytt artistnamn, The Great Johansson. Tillsammans med min son Svante och två vänner har jag även gjort en musikvideo där temat såklart är Star Wars. Låten skrevs under ett låtskrivarmaraton 2011 men det är först nu jag lyckats få den att låta som jag ville. Idén om videon har också funnits där hela tiden men det var först i vintras jag vågade mig på att förverkliga planerna. Med tanke på den lilla budget vi hade är jag väldigt nöjd med resultatet. Videon är inspelad på flera olika platser i Kalmar samt utanför Blomstermåla.

Släppet är en nystart för mig musikaliskt där jag återvänder till ett mer elektroniskt sound efter många år med gitarrpop.

Här är en teaser: https://www.youtube.com/watch?v=J_sa3oGQTSk

Nytt album med Orphan Songs

För ett par veckor sedan släppte jag mitt andra album med mitt soloprojekt Orphan Songs. Titeln Speaking Out är ganska talande då alla låtarna för fram någon form av tanke eller åsikt om världen. Jag tänker inte tjöta om skivans innehåll här utan bara berätta att jag är glad att skivan äntligen är ute. Jag funderade länge på hur jag skulle göra med de här låtarna. Vissa av dem tyckte jag inte passade in bland mina övriga låtar och jag velade länge innan jag bestämde mig för att bunta ihop alla de där besvärliga låtarna och göra ett mini-album. Jag är riktigt nöjd med resultatet. Jag är också glad att skivan är ute så att jag kan lägga dessa låtar bakom mig och gå vidare. Det låter kanske inte så optimistiskt men så är det ibland när man velar för länge innan man kommer till skott.

Albumet är masterat av Jon Rinneby på Sound of Wool i Malmö. Vi hade ett mycket bra samarbete och jag fick lära mig ett och annat om hur man mixar sång. Tack Jon!

Här är en länk till albumet på Spotify: https://play.spotify.com/album/14Zak5lLr2RnEsQj6Hrusa

Pressmeddelande Orphan Songs – Speaking Out (2015)

DINOKUNGEN BLIR SERIÖS
Med miljontals Youtube-visningar har Daddy Donut på kort tid blivit Sveriges största barnmusikexport. Svenska barn känner honom som Pappa Kapsyl, flitigt turnerande över hela landet med sin dinosaurieshow ”Jagad av en T-rex!”. Bakom framgångarna står artisten Carl-Otto Johansson som nu släpper ett nytt album – denna gång för en vuxen publik och med ett mer seriöst budskap.

Soloprojektet Orphan Songs andra album Speaking Out är en samling samtidskommenterande låtar sprungna ur funderingar kring mänsklighetens framfart – en hoppfullt melodiös dystopi om katastrofer, mänsklig samhörighet och makroekonomi som tar sitt avstamp i förra finanskrisen.

”Bra låt, lysande refräng!”
Mikael Wiehe om Save the Banks – en satirisk We are the World för krisande banker.

RELEASEDATUM
11 september 2015

BIO
Carl-Otto Johansson från Kalmar är mest känd för sin musik om dinosaurier. Barnmusiken har stora framgångar både i Sverige (Pappa Kapsyl) och internationellt (Daddy Donut). Soloprojektet Orphan Songs är pop för vuxna och visar upp en annan sida. Den kritikerrosade debuten kom 2008. C-O är även en av Sveriges mest meriterade tolkare av Neil Young.

LYSSNA – ALBUM TEASER
Youtube: https://youtu.be/KXxWf96-FQg
Soundcloud: https://soundcloud.com/orphansongs/speaking-out-2-minute-album-teaser

LYSSNA – HELA  ALBUMET
Spotify: http://open.spotify.com/album/14Zak5lLr2RnEsQj6Hrusa
Youtube: https://youtu.be/A19eJqYOmec
Soundcloud: https://soundcloud.com/orphansongs/speaking-out-2015-full-album/s-tSC8f

BILDER: http://www.orphansongs.com/about/press/
WEBBSIDA: http://www.orphansongs.com

KONTAKT
0702-359722
1234

 

LINER NOTES
All songs written by Carl-Otto Johansson
Produced by Carl-Otto Johansson

Recorded and mixed by Carl-Otto Johansson at the Pennybags studio
Mastered by Jon Rinneby at Sound of Wool
Album cover by Carl-Otto Johansson

PLAYED BY
Carl-Otto Johansson – vocals, guitars, bass, piano, keyboards, drum machines, melodica, ukulele, pump organ, percussion etc.
Martin Johansson – bass guitar on Not Made To Last
Simon Josefsson – bass guitar on We are Idiots

App-debut med Ugglan & Musen – en ljudboksapp för barn

App-debut med Ugglan & Musen – en ljudboksapp för barn

Nu har vi släppt Ugglan & Musen, våra första appar som riktar sig till barn.
Läs mer om apparna på Pappa Kapsyls hemsida: http://www.pappakapsyl.se/pappa-kapsyls-appar/

Här är pressmeddelandet:

Pappa Kapsyl släpper app för barn

Carl-Otto Johansson från Kalmar, känd som Pappa Kapsyl, gör barnboksdebut i digital form. Istället för att gå omvägen via bokbranschen släpps sagan om Ugglan & Musen som illustrerad, interaktiv ljudsaga för iPad och iPhone.

”Pappa, berätta något!”, utbrast den fyraårige Svante under en lång bilresa. Pappa Carl-Otto började lite trevande: ”Jo, det var en gång en liten mus… eller, förresten så liten var han inte. Han var precis lagom stor för att få gå på äventyr i verkligheten…”. En halvtimme senare fanns en improviserad berättelse om en modig mus och en knasig uggla – två udda figurer som inleder en oväntad vänskap. Med tiden föll berättelsen i glömska och Carl-Otto började istället skapa musik och föreställningar om dinosaurier under namnet Pappa Kapsyl. Men när Pappa Kapsyl för drygt ett år sedan inledde ett samarbete med utvecklaren Olof Robertsson på Profolo IT i  Malmö för att skapa en app var det dags att damma av Ugglan och Musen.

HISTORIEN BAKOM UGGLAN & MUSEN
Varken Olof eller jag hade någon erfarenhet av apputveckling när vi beslutade oss för att göra vår första app. Vilket ramverk skulle vi använda? Vad skulle vi hitta på? Och skulle det gå att samarbeta på distans? Frågorna var många.

Vi ville göra en app för barn och dinosaurier kändes som det självklara temat för en app från Pappa Kapsyl. Men när vi bollade idéer kom jag istället att tänka på historien om Ugglan & Musen. Jag skickade manuset till Olof som gav tummen upp. I samma ögonblick visste jag vem som skulle illustrera. Granne med min mamma bor en äldre dam vid namn Stina Ekvall som brukar sätta upp små roliga akvareller i trapphuset till glädje för förbipassarande. Trots sin ålder är Stina lika livfull som som sina målningar och jag kände att hennes stil skulle passa perfekt till Ugglan & Musen. När jag frågade om hon ville vara med blev hon mycket glad och engagerad.

Alla bitar var på plats och vi satte igång. Stina målade, Olof utvecklade applikationen och jag läste in sagan. Från början hade vi inga större ambitioner annat än att göra en illustrerad ljudsaga som vände blad av sig själv – det verkade vara så de flesta ljudboksappar fungerade. Men under arbetets gång föddes många nya idéer. Musik, interaktiva ljud och extra dialog skapades i mängder. Och så sakteliga gick det upp för oss att vi faktiskt höll på att skapa något utöver det vanliga. Från att ha varit ett försiktigt förstlingsarbete hade Ugglan & Musen börjat flytta fram gränserna för vad man förväntar sig av en ljudboksapp.

Vi försökte göra sagans värld levande med musik, interaktiva ljud och humor. Vi ville att karaktärerna skulle tala på barnens uppmaning och att de alltid skulle ha något nytt att säga. Vår förhoppning var att denna variation av ljud och dialog skulle väcka upptäckarlusten, ge djup åt berättelsen och leda till att barnen återvände till appen. Oavsett ålder skulle man ha möjlighet att lära känna Ugglan och Musen i sin egen takt.

För oss har det varit ett intensivt och otroligt berikande arbete över långa distanser och generationsgränser. Det är med stor glädje vi nu lämnar Ugglan & Musen i händerna på barnen.

/Carl-Otto Johansson

 

FAKTA OM ”UGGLAN & MUSEN”

* Kapitel 1 och 2 släpps som separata appar. Första appen är gratis under lanseringsperioden.

* Endast till iPad & iPhone.

* En live-föreställning av sagan planeras. Föreställningen produceras i samarbete med Länsmusiken och förväntas ha premiär 2016.

* Apparna är fria från tredjepartsreklam och in-app-försäljning.

* Ålder: ca 4 år och uppåt

Text, musik, ljud: Carl-Otto Johansson, Pappa Kapsyl
Bild: Stina Ekvall
Utveckling: Olof Robertsson, Profolo IT

LÄNKAR APP STORE
 

Ugglan & Musen 1

Ugglan & Musen 2

BIO PAPPA KAPSYL
Pappa Kapsyl är Carl-Otto Johansson, mångsysslande artist från Kalmar. Barnskivan “Dinosaurielåtar” släpptes 2012 och samtidigt började Pappa Kapsyl turnéra i samarbete med Länsmusiken. Pappa Kapsyl har även stora framgångar internationellt under namnet Daddy Donut vars Youtube-kanal har nått en mångmiljonpublik. Carl-Otto är även verksam i soloprojektet Orphan Songs där han gör låtskrivarpop för vuxna på engelska. Han är också en uppskattad tolkare av Neil Young.  Pappa Kapsyl gör barnboksdebut med ”Ugglan & Musen” som släpps på App Store i april 2015.

www.pappakapsyl.se
www.cojohansson.se
www.daddydonut.com
www.orphansongs.com

Premiär för Dinoparken – Youtube-serie om dinosaurier för barn

Idag släpper jag första avsnittet av min nya Youtube-serie ‘Dinoparken’. Serien har producerats både för Pappa Kapsyl​ (svenska) och Daddy Donut​ (engelska). Det blir ett tiotal program på respektive språk med kul fakta om dinosaurier inspelat i äventyrsparken på dinosauriemuseet ‘A world of dinosaurs’ strax utanför Kalmar. Mycket nöje åde!

 

Pappa Kapsyl gör ljudsaga och app

Pappa Kapsyl gör ljudsaga och app

Hoot! Hoot! Snart kommer “UGGLAN & MUSEN”!
I smyg har jag det senaste året arbetat på min barnboksdebut: “Ugglan & Musen”. På flera sätt är det en traditionell saga men den är också helt okonventionell. Sagan kommer inte att släppas i bokform utan istället distribueras som ljudsaga och galet interaktiv app. Kommer ut i början av 2015. Läs mer på Pappa Kapsyls webbsida: http://www.pappakapsyl.se/pappa-kapsyl-gor-ljudsaga-och-app/

 

Pappa Kapsyl-turnén över

Idag gjorde jag min sista förställning på höstens Pappa Kapsyl-turné i Blekinge. Jag har turnerat intensivt hela året och har faktiskt tappat räkningen men jag tror det blev över 130 spelningar totalt. Det har varit ett fantastiskt år på många sätt och det har varit väldigt mycket Pappa Kapsyl.

Nu återstår två offentliga barnföreställningar på Öland i december men sen är det lugnt med Kapsylen ett tag. Till våren väntar bland annat Stockholm. Men nu ska jag först fokusera på en liten trevlig trubadurspelning i Mörbylånga på fredag och sen sadlar jag om och börjar ladda inför Neil Young-kvällarna med Christian Kjellvander på Stensökrogen 4-5 december. Det ser jag verkligen fram emot! Jag är oerhört glad och tacksam att Stensökrogen tog bollen och verkligen fick det här att bli av.

Efter Neil Young kommer jag jobba intensivt med att släppa min första app. Japp – du läste rätt! Jag har hållit det ganska hemligt, men jag har under det senaste året skrivit och producerat en ljudboks-app för barn. Mer om den senare (och på www.pappakapsyl.se). Jag har också en hel del videoproduktion framför mig i vinter då jag tillbringade en hel vecka på dinosuarieparken “A World of Dinosaurs” utanför Kalmar i augusti och gjorde en rad filmklipp för barnen. Det kommer bli en Youtube-serie på både svenska och engelska. Kort sagt: livet leker!

CHRISTIAN KJELLVANDER TOLKAR NEIL YOUNG

Jag är glad att kunna meddela att det blir två unika hyllningskonserter till Neil Young i Kalmar 4-5 december. Christian Kjellvander med band spelar sig igenom hela “After the Goldrush” och “Tonight’s the night” under två olika kvällar – ett album per kväll.

När jag började tolka Neil Young sökte jag på nätet efter andra artister som hade gjort samma sak. Jag hittade då en notis om att Christian Kjellvander hade gjort en hyllningskväll på The Tivoli i Helsingborg och spelat hela albumet “Tonight’s the Night”. Det fanns även ett Youtube-klipp från spelningen. Jag tänkte inte mycket mer på saken men när jag hade gjort ett tiotal krogshower om Neil Young på Stensökrogen började tanken på att få hit Christian gro i mitt huvud. Jag hade ju själv velat se spelningen på The Tivoli. Men det fanns nog ingen chans att det skulle bli av, tänkte jag.

Senare mötte jag Christian efter en fantastisk spelning på Söderport i Kalmar.  Vi pratade en del om Neil Young och jag nämnde då min idé. Han tyckte det verkade kul. Lukas på Stensökrogen blev eld och lågor och det är framför allt han som har sett till att det här äntligen blir av.

Det känns fantastiskt roligt att få avsluta året på Stensökrogen med två såna här kvällar. Jag kommer att vara med på ett hörn och värma upp innan Christian och bandet äntrar scenen. Vi får se vad jag ska spela, men jag kommer att försöka väva ihop historierna om de båda albumen och ge publiken lite bakgrund till vad som hände i Neil’s liv vid den tiden. Om jag hinner hoppas jag få med gitarristen Mikael Petterson på pedal steel också – det hade varit grymt. Jag måste bara avsluta min turné i Blekinge innan jag kan fokusera på det här.

Det finns två facebook-event för de olika kvällarna.
https://www.facebook.com/events/715571751848575/
https://www.facebook.com/events/966356816714158/

Biljetter via ticnet.
Torsdag: http://www.ticnet.se/event/christian-kjellvander-med-band-tolkar-neil-young-tickets/344991
Fredag: http://www.ticnet.se/event/christian-kjellvander-med-band-tolkar-neil-young-tickets/344993

Nedan är lite mer information.

CHRISTIAN KJELLVANDER TOLKAR NEIL YOUNG

Två unika kvällar på Stensökrogen där Christian Kjellvander med band tolkar Neil Young och framför två legendariska album i sin helhet.

Torsdag 4/12: “After the Goldrush” (1970) – Neil Young’s genombrottsalbum som soloartist.
Fredag 5/12: “Tonight’s the Night” (1975) – Mytomspunnet, tequila-doftande album, många fans favorit.

Carl-Otto Johansson inleder kvällarna med historik kring albumen och värmer upp med akustiska tolkningar av Neil Young-favoriter.

Biljetter till torsdagen: http://www.ticnet.se/event/christian-kjellvander-med-band-tolkar-neil-young-tickets/344991

Biljetter till fredagen: http://www.ticnet.se/event/christian-kjellvander-med-band-tolkar-neil-young-tickets/344993

Boka tidigt = bästa platser!

Matgäster har bästa-plats-garanti (plats på främre del) Ju tidigare bokning, ju bättre platser nära scenen!
Alla sällskap blir placerade efter bokningsnummer. Vid önskemål om placering intill annat sällskap eller önskemål om specialkost meddela på info@minigolfikalmar.se eller tel 0480-88806. ANGE BOKNINGSNUMMER!